Вести:

Артикот преплавен со пластика

Во недопрените делови на норвешкиот Арктик се собира пластичен отпад. Истражувачите се загрижени поради огромната концентрација на микропластични делови и тврдат дека пластичен отпад има во секој дел од Арктикот.

Поголемиот дел од отпадот е од фрлена опрема за риболов, а сопствениците на бродови наведуваат дека ќе поминат стотина години пред човештвото да се справи со последиците од непромислената употреба на морето како депонија.

Научниците за време на истражувањата ги набљудуваа зоопланктоните, мекотелите, рибите, морските птици и цицачите. Но, резултатите од истражувањето покажуваат дека само во еден Повеќе прочитајте на оригиналната страна која ни овозможува да преземеме дел од информацијата:

Loading…

loading…


About The Author

Related posts