Вести:

Вулканот Јелоустон би можел да ги збрише САД

Најновото истражување на вулканот Јелоустон во американската сојузна држава Вајоминг покажува присуство на истопени карпи на околу 4,8 километри под површината на Земјата. Таквата состојба засега не е алармантна, но со текот на годините може да се смени.

Геолозите Дејвид Менсин и Глен Матиоли во студијата објавена во списанието „Јелоустон калдера крониклс“ (Yellowstone Caldera Chronicles) наведуваат дека вулканот Јелоустон физички се напрега и тоа влијае врз обликот на вулканот.

– Вулканите се напрегнуваат исто како и луѓето. Слично на тоа, како кога имате напорен ден, па се чувствувате растргнато. Причините за деформациите можат да бидат различни – промена во притисокот врз магмата, менување на количеството на вода в Повеќе прочитајте на оригиналната страна која ни овозможува да преземеме дел од информацијата:

Loading…

loading…


About The Author

Related posts