Вести:

ЗНМ: Изборот на Цветковски за директор на МРТВ не оди во прилог на реформирање на јавниот сервис

Здружението на новинари на Македонија смета дека резиборот на Марјан Цветковски за директор на Македонската радиотелевизија не оди во прилог на реформирање на јавниот сервис и неговото ослободување од политичка контрола. Изборот на Цветковски е резултат на силниот притисок што врз членовите на Програмскиот совет го правеа опозициската ВМРО-ДПМНЕ и владината ДУИ, велат од ЗНМ.

„За жал, членот на ЗНМ, кој не го поддржа изборот на Цветковски, не успеа да ги убеди членовите на Советот, новиот директор да биде искусен менаџер, кој не е поврзан со ниту една партија.

Потсетуваме дека најмалку четворица членови на Советот кои гласаа за Цветковски, во ова тело се избрани спротивно на законот. Членот 119, став 1 алинеја 2, од Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, вели дека лицата кои во последните пет години биле носители на јавни функции, не може да бидат избрани за членови на Програмски совет.
Го повикуваме Собранието да констатира неспоивост на функции и да ги разреши од Програмскиот Совет на МР Повеќе прочитајте на оригиналната страна која ни овозможува да преземеме дел од информацијата:

Loading…

loading…


About The Author

Related posts