Американските компании одвај успеваат да го задоволат растот на потрошувачката

Проценките за раст на американската економија мораа да бидат ревидирани надолу поради забрзаниот раст на потрошувачката и недоволните резерви на производи во САД.

Според Секретаријатот за трговија, американскиот бруто домашен производ во последните три месеци од 2017 година пораснал за 2,5 проценти, 0,1 процент помалку од предвиденото. За споредба, економијата во претходниот квартал растеше за 3,2 проценти. Причината за забавувањето е растот на потрошувачката од дури 4,6 проценти, што е најбрзо темпо на раст во изминатите три години.

– Економијата постигна целосна вработеност на работната сила, а сепак не може да го постигне растот на побарувачката. Поради тоа, компаниите беа принудени да го зголемат увозот или да ги намалуваат своите основни резерви на производи, изјави Џон Ридинг од њујоршката економска фирма Ар Ди Кју.

Потрошувачката придонесува околу две третини од вкупната американска економија, и нејзиниот забрзан раст доведе до зголемување на увозот од дури 14 проценти. Американските компании, во исто време, ги зголемиле расходите за нова опрема за 11,8 проценти, очекувајќи натамошен робустен раст на потрошувачката.

а1он