Фросина Ременски избрана за претседател на Буџетскиот совет на Собранието

Собранието во продолжението на 35-та седница денеска именуваше членови и заменици-членови на повеќе собраниски комисии и други тела.

За претседател на Буџетскиот совет на Собранието на РМ е избрана Фросина Ташевска Ременски, а нејзин заменик член е Лилјана Кузмановска. Ова тело има девет членови.

Пратениците пред Собранието ги изнесоа предлозите на законските измени и дополнувања во прво читање со кои се врши усогласување со Законот за јавна администрација, а за нив ќе се изјаснат на 12 март, за кога е закажано и продолжението на 35-та седница.

Претходно, Собранието на РМ денеска го избра Насер Ајдари, дипломиран правник и државен правобранител, за нов судија во Уставниот суд на Република Македонија.

Собранието на денешната 35. седница ги избра и Ангел Солев, поранешен судија и Ангеле Илиевски, адвокат за членови на Советот на јавни обвинители.

Собранието денеска усвои и Декларација по повод 75 години од депортацијата на Евреите од Македонија во логорот на смртта Треблинка.

На денешната седница не беа присутни пратениците од опозициската ВМРО-ДПМНЕ.