Mladi ste i volite putovati? EU vam plaća vožnju vozom po cijeloj Evropi!

Sve vam to omogućava novi projekat Evropske unije, koji će finansirati mjesečne željezničke karte za nekoliko desetaka hiljada adolescenata.

Naime, Evropska komisija odobrila je 12 miliona eura vrijedan projekat finansiranja željezničkih karti za 18-godišnje građane zemalja članica, prenosi Citylab. Riječ je o Interrail karti koja vrijedi čak mjesec dana i kojom ćete već ovog ljeta moći potpuno besplatno proputovati svih 30 evropskih država.

Da bi stvar bila još bolja, kartu koja inače vrijedi i do 510 eura (3800 kuna) neće dobiti samo nekolicina privilegiranih – plan je finansirati karte za čak 20 do 30 hiljada mladih ljudi, a ta bi se brojka u narednih nekoliko godina mogla i povećavati, piše “tportal.hr“.

A za one koji su se zapitali zašto bi Evropskoj uniji uopšte bilo u interesu finansirati zabavu adolescenata, Evropski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics, u saopštenju za medije objašnjava: ‘Obrazovanje nije samo ono što naučimo u učionici, već i ono što otkrivamo o kulturi i tradiciji naših evropskih prijatelja.’

Tradicija putovanja mladih Evropljana širom kontinenta započela je još u 18. stoljeću, da bi svoj vrhunac doživjela 70-ih, kada je cijena mjesečne Interrail karte iznosila svega 27 funti (oko 230 kuna). Ovim bi se hvale vrijednim potezom Evropske unije moglo ponovno oživjeti, ako ne i nadmašiti, zlatno doba Interraila.

Detaljna procedura prijave za dobivanje finansirane Interrail željezničke karte i kriteriji koje će biti potrebno ispuniti bit će objavljeni na službenim stranicama Evropske unije u idućih nekoliko sedmica.